Parfum

PARFUM WEETJES

Parfum is een mengsel van diverse geuren in een oplosmiddel. Bij de meest gangbare parfums is dat oplosmiddel alcohol. Maar parfums op basis van vettige stoffen zijn in opkomst. Daarnaast bevat parfum vaak een fixatiemiddel en ook één of meer kleurstoffen. De geurstoffen zijn grofweg te verdelen in aromachemicaliën,etherische olie en andere geurende plantenextracten zoals tincturen, absolues, resinoïden en concrètes. Dierlijke geurstoffen zoals Ambergris, muskus, civet en  castoreum worden vrijwel niet meer gebruikt.

parfumtypes en eigenschappen

Parfum of parfumextract: 20%- 40% geurbestanddelen

Eau de parfum EdP: 10- 20% geurbestanddelen

Eau de toilet EdT: 5- 10% geurbestanddelen

Eau de cologne EdC: 2- 5% geurbestanddelen ®(reg.™): Original eau de cologne

Eau de solide EdS: ~1% geurbestanddeel, ®(reg.™): EdS

Een mengsel bestaande uit 80 tot 95% alcohol en water wordt gebruikt als oplosmiddel voor de bestanddelen.De alcohol verdampt vrij snel, maar vervluchtigen in de uren na het opbrengen. Bij het aanbrengen van een parfum is het belangrijk niet direct te willen ruiken, de neus zal immers tijdelijk verdoofd worden door de nog verdampende oplosmiddelen.omdat sommige bestanddelen van een parfum snel vervluchtigen en andere lang op de huid blijven ruikt een parfum niet altijd hetzelfde. Net opgebracht zijn andere geuren dominanter dan na een paar uur.

Een klassiek opgebouwd parfum bestaat uit drie soorten "noten".

topnoten, hartnoten en basisnoten.

Topnoten (bovennoten, topnoten, tête)zijn de eerste geuren die de eerste minuten na het opbrengen dominant zijn.Deze geuren zijn vooral belangrijk bij de verkoop van het parfum. Na een minuut of 10 zijn niet of nauwelijks meer te ruiken. De bovennoten van een parfum zijn vooral bedoeld om aandacht te trekken.en stralen de eerste en verrassende indruk van een geur uit. Typische topnoten zijn citrus geuren.

hartnoten (middennoten, cœur)zijn de geuren die opkomen nadat de topnoten grotendeels verdwenen zijn, zo'n 10 minuten na het opbrengen. Vrijwel alle bloemengeuren zijn hartnoten. Het hart is misschien wel het belangrijkste deel van een parfum.

Basisnoten (grondnoten, fond) zijn de geuren die als laatste overblijven, nadat de hartnoten grotendeels vervluchtigd zijn. Dit is meestal één à twee uur na het opbrengen van het parfum.Basisnoten kunnen vele uren geur blijven geven. Voorbeelden van basisnoten zijn houtsoorten zoals sandelhout en harsen zoals olibanum.

Wanneer en hoe parfum gebruiken?

Parfum zal niet lang blijven ruiken op een droge huid om dit te voorkomen kunt u een bodybalsem met de zelfde geurtoetsen aanbrengen alvorens het parfum aan te brengen. het is ook en feit dat parfum beter zal indringen en langer zal ruiken wanneer de huid warm is, dus een parfum aanbrengen na een douche of bad is ideaal.

Optimaal ruiken?

De optimale beleving kunt u ervaren wanneer u een douchegel, bodybalsem en parfum gebruikt van één en dezelfde geurfamilie. Daardoor brengt u de geurnoten in verschillende handelingen op uw huid aan en zal dit veel dieper indringen en daardoor ook véél langer ruiken.

Hoe bepaal ik mijn geurgroep?

Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te achterhalen maar één van de mogelijkheden is een kijkje nemen op www.fragrantica.com wanneer u daar een merknaam van uw favoriet eau de parfum of eau de toilet ingeeft  zal deze website u aangeven in welke geurgroep uw huidige parfum thuishoort.


Meer tips voor het dragen van je parfum.

-Wrijf je polsen tegen elkaar warm alvorens je parfum aan te brengen, na het aanbrengen van je heerlijke parfum NIET meer wrijven, want dan maak je de molecule kapot en vervliegt je parfum veel sneller!

-Breng je parfum aan op de plaatsen van je lichaam waar je hartslag het grootst is, dat zijn meteen ook de warmste plekjes zoals; achter je oren, achter in je nek net onder je haarlijn (door de wrijving met je haar laat je een vereidelijke wolk achter je aan waaien), je polsen, elleboogholte, knieholtes, tussen je borsten(voor de dames), en rond je navel.